Örvendek, hogy engem választottál.

 

 

Szeretném röviden megismertetni szülővárosomat Székelyudvarhelyt és környékét, amelyet mi nagyon szeretünk. Ismertetőnk célja új barátokkal megismerkedni, kapcsolatot teremteni.

Szép városunk, mely több mint 660 éves múltra tekint vissza, Romániában az erdélyi medence délkeleti részén a Nagy-Küküllő felső folyása mentén, a fenyves erdőkkel koronázott csodálatos Hargita lábánál fekszik. A Hargita az itt élő székelység szent hegye 1801m magasságával.

Városunk létezésétől kezdve állandó jellegű gazdasági, társadalmi fejlődésen ment keresztül. Lakósainak száma 40000 körüli és környékünk gazdasági, társadalmi, kulturális, iskola központja lett.

Földrajzi helyzete nagyon kedvező a turizmus hasznosítására. Ajánljuk megnézni a múzeumokat, a templomokat, úgy Romai Katolikusokat, mint a Reformátust és Unitáriust.

Külön felhívjuk a figyelmüket egyháztörténeti vonatkozásban megtekinteni a Jézus-kápolnát a város déli részén, melynek építési idejét a XIII. századra teszik.

Városnéző séta közben a központ közelében található a Székely Támad vár, melyet János Zsigmond idejében építettek a székelyek fékentartása érdekében.

Nagyon büszkék vagyunk városunk Iskola város jellegére, különböző iskolák sokaságát találjuk meg, így a római Katolikus gimnáziumot 1593-ban, a református kollégiumot 1670-ben alapították.

Művelődési életünk központja az 1959-ben átadott művelődési ház. Sportolási lehetőséget a sport komplexum és a fedett sportbázis biztosít.

Mindezek meglátogatása után jól jön egy kis pihenés, erre nagyon jó feltételeket, biztosit városi strand, több medencéjével és a Szelyke fürdői strand, melynek gyógyhatású vize nagyon szép festői környezetben van.

Amennyiben idejük engedi városunk meglátogatása után nagyszerű lehetőség van környékünk megismerésére is. Nem lehet elmulasztani a Madarasi Hargitát, Szováta fürdőt a Medve tóval, a Gyilkostót a Békás-i szorossal, Homoród és Kiruly fürdőket.

Környékünk nagyszerű feltételek biztosít a gyalogtúrákra és a téli sportok gyakorlására.

Mindezek mellett a legfontosabb a lakosság meleg baráti vendég szeretete, amivel fogadja kedves vendégeit.

.