TOP SECRET

 

Tudod, hogy egy szigorúan titkos oldalt akarsz elolvasni? De ha már itt vagy és tényleg meg akarsz ismerni, akkor bele kukkanthatsz. Egy feltétellel. Minden itt található adat titkos, terjesztése, kiszivárogtatása tilos! Ha ezt az egyszerű szabályt nem tartod be ne is olvasd tovább mert nem tudod hol, mikor ér utol egy repülőgép és nem tudni, hol áll meg és kit hogyan talál el.

Na lássuk, miről is van szó?

1. HÁMORBELSŐ A 19. SZÁZAD VÉGÉN

 VARGA MÁRTON [t1] vagyok, 1976/január/19-én születtem Szentkeresztbányán, itt nevelkedtem és végeztem az I-VIII osztályt. Ha nem tudod, hogy hol van ez a székelyföldi kisváros, akkor keresd meg a térképen! De azért a gyengébbek kedvéért elmagyarázom, {Európa[Románia(Hargita megye)]}. A Székelyudvarhely-Csikszereda fõútvonal mentén kb félúton. Hogy mit kell tudni erről a településrõl?

Kialakúlása szorossan összekapcsolodik a vasérc bányászatával és a vasöntéssel. 1845-ben kereskedõcsaládból származó Gyertyánffy János 80 katasztrális hold kiterjedésû, sûrû erdõkkel övezett kaszálót vásáról meg Ugron Istvántól a Kerekfenyõ határrészben és jogot nyer a Tartományi Királyi Bányásztörvényszéktõl egy olvasztókemence és egy vashámor [t2] felépítéséhez. Kezdetben az ércet tárnás bányamûvelési modszerrel termelték ki. “Mik azok a sziklák oldalaiban ásítozó sötét üregek, azok az örvények felett elvonuló félelmes ösvények, s az a hangyaként sürgõ-forgó nép?-kérdezte Orbán Balázs e tájékot bejáró útja során. -Ezek a bányák, hol a völgy keblébõl kipiszkálja a szorgalmas ember az ércet tartalmazó követ, s honnan döcögõs úton hordja nyikorgó szekéren az érckövet a munkás székely, hogy vasat gyártsanak abból” Mág annyit, hogy itt található az egyetlen még müködõképes vashámor Europában.

 

 

A középiskolát Csíkszeredában, a Márton Áron gimnázíumba végeztem, 1994-ben éretségiztem. 1999-ben Székelyudvarhelyre kerûltem ahol élek és dolgozom. A nõs emberek sorát gyarapítom 2001/szeptember/22-tõl.

EZ VOLTAM (1994)

EZ VAGYOK MOST

 

 

  

TÉMA

KEDVENCEM

SPORTÁG

F-1,FOCI

F-1 PILOTA

ALAIN PROST

FOCICSAPAT

F.C. LIVERPOOL

ORSZÁG

U.K.

ITAL

SÖR

ÉTEL

KÁPOSZTÁS LASKA

TV-MŰSOR

HÍRADÁSOK

TV-CSATORNA

DISCOVERY CHANNEL

SZÍNÉSZ

NIKOLAS CAGE, TOMY LEE JONES

AUTO

PEUGEOT

ZENE

THE COORS, GEORGE MICHEL, METALLICA, TOM JONES

FILM

CITY OF ANGELS

ÉVSZAK

TÉL

NŐK

A FELESÉGEM

 

 


 [t1]MARCI

 [t2]Víz által hajtott kalapács