A Zetelaki tó

 

A Zetelaki víztározó Hargita megyében Székelyudvarhelytől 20 km-re található kb.1000 m magasságban. Két vízforrás táplálja: Székelyvarság vidékéről a Nagy-Küküllő és Gyergyó felől a Síkaszó-patak.

A tó vízének tisztasága, környezetének természetes jellege, számtalan vadon élő állat, bogár, hal, rák, stb. egy igazán szép és érdekes vidéké teszi ezt a helyet.

A kikapcsolódni vágyók, horgászok, gombászok, vadászok, vagy csak egyszerűen a természetjárók, nyaralók mind megtalálhatják azt, amire vágynak ezen a helyen.

A tó meredek partját, fenyő, bükk elegyes erdők borítják, ezzel is védve a talajt az erózíótól.

A beömléseknél a patak partján, égerek, fűzek, árnyékában a sebes pisztráng, domojkó (balind) horogra kerítésével szórakoznak az arrajáró horgászok. Családjuk, a hűsítő lubickolást, csónakázást választva élvezi a Zetelaki-tó, nyújtotta örömöket.

Több napos kirándulás esetén, a tó körül, rengeteg hely van a sátorozásra, és ezen kívül szálláslehetőséget is lehet találni a környéken.

A földgát meredek oldala, a síklóernyősök egyik kedvenc felszállóhelye. Ha az időjárás kedvező és sikerül a felemelkedés, e gyönyörű tájat madártávlatból is szemügyre veheti a pilóta.