DEUTSCHE

 

ÜDVÖZÖLLEK A WEBLAPOMON !

 

 

 

A nevem LÁSZLÓ ADÉL ,és 23 éves vagyok  Székelyudvarhely-től 10-kmre egy kis faluba lakom, a faluneve Nyikómalomfalva.A bogárfalvi tejfeldolgozónál (GORDON PROD K.F.T.) mint titkárnő dolgozom. Az alábbiakban be szeretném mutatni a falumat.

 

A falu jellegzetessége, hogy minden kapu székely kapu amit ott a faluban faragnak. A népviselet is nagyon szép és szinte mindenkinek van .

Nyikómalomfalva a Keleti-Kárpátokban lévő Hargita hegységtől légvonalban kb. 30 km-re-nyugatra, a Fehér Nyikó nevű patak felső folyásánál fekszik. Tengerszint feletti magassága 600-650m, de a falu határában, falutól délre fekszik a 937 m magas Rez tető is .Hargita megye Farkaslaka községhez tartozó falu.

Az első írásos emlék, ami a falut említi, az  1567-ben készült portajegyzék, amelyben Malomfalva 14 kapuval szerepel. A nevét a falu valószínűleg a Nyikó nevű patakról és a ráépült vízimalmokról kapta. A vízimalmokból három egészen 1950-ig működött. Mára már csak kettőnek áll az épülete, de csak az egyik működik még, és az sem vízi meghajtással.

1992-ben 733 személy lakott a faluban, 230 családban. Régen nem volt ritka a 6-7 gyerekes család sem, de ma inkább a 2-3 gyerek az általános családonként.

A falut 100%-ban magyarok lakják.

A faluközösségi élete, közművelődése a kultúrotthonban zajlik. Évente több alkalommal hagyományos bálokat, karnevál, színdarabos bál, szüreti bált rendezünk a fiatalság részvételével. Egyházi kórus, tánc és színjátszó csoport is működik a faluban, de a mostoha körülmények miatt sajnos nem folyamatosan.

Szervezett sporttevékenységnek csak a futballt tekinthetjük. A falunak saját futballpályája van. Csapata a falusi bajnokságokon váltakozó eredményekkel szerepel. A csapatot részben maguk a játékosok, részben szponzorok finanszírozzák.

2001 nyarán egy egyesületet hoztak létre “Malomfalvi falufejlesztő egyesület” néven, amelynek célja a falu infrastrukturális fejlesztésének támogatása pályázatok útján.

A falu gazdasága a múltban főleg a mezőgazdaságra alapozódott, de a kézműipar  is fontos jövedelem-kiegészítést jelentett A faluban, helyben, csak apró, néhány embert  foglalkoztató kis vállalkozások  működnek:

-   fémmegmunkáló lakatos műhely

-   pékség

-   3 asztalos műhely

-   fafeldolgozó -paletta, raklap gyártó üzem

-   kovácsműhely

-   mezőgazdasági- növény és állattenyésztő vállalkozás

-   fűszercsomagoló

-   2 építőipari vállalkozás

-   mű-kő gyártó kisüzem

-   szeszfőzde

-   5 kis vegyes üzlet

A kultúrotthon 1950-1960 között épült több szakaszban.

A faluban csak elemi oktatás (I-IV osztály) folyik. Az V-VIII  osztályosok a szomszédos faluba Szentlélekre, a középiskolások Székelyudvarhelyen  tanulnak.

2001-től létezik digitális hálózat, nemzetközi hálózatba bekapcsolva.

A falut  személyautóval, autóbusszal Székelykeresztúrról 18-km, és Székelyudvarhelyről 13 km, közelíthető meg, részben műúton, részben köves úton. Legközelebbi vasútállomás Székelyudvarhelyen van.