Üdvözöllek weblapomon!

 

 

Sziasztok!! Emese vagyok Székelykeresztúról.  1976 február 3-án láttam meg a napvilágot. Iskoláimat is itt végeztem el az Orbán Balázs gimnáziumban, ami most több mint 200 éves. A gimnázium befejezése után dolgoztam mint elárusítónő, most pedig az Adirom munkatársnője vagyok.

Gondoltam, hogy felhívom figyelmeteket az én szülővárosomra, mivel nagyon szeretek itt élni. Szülővárosom területén számos ősi kultúra nyoma  fellehető. Kulturális szerepet töltöttek be az iskolái. 1793-ban alakult meg az unitárius gimnázium, majd 1870-1955 között tanítóképző is létezett, ma a helyében gyermekotthon műkődig.

 

Műemlékei közül a legjelentősebb a gótikus stílusú katolikus templom. A Gyárfás kúriában töltötte utolsó estéjét Petőfi Sándor forradalmár költő, aki másnap esett el a fehéregyházi csatatéren.

A Gyárfás kúria körtefájánál írta meg Petőfi Sándor utolsó versét. A legenda úgy tartsa, hogy Székelykeresztúron van eltemetve. A város főterén áll Petőfi Sándor emlékműve.

A város természetes gyógyforrásai a Sóskúton  találhatók. A sósfürdőt reumás és izületi betegek keresik fel.  A kezelést a meleg kádfürdőkben végzik, de az itt található iszapot pakolásként is alkalmazzák. A város kedvenc kirándulóhelye a Sóskút, évente a folklórtalálkozóra  is itt kerül sor.

Kösz, hogy ide kattintottál.

.