Kaktuszok

 

Hello sziasztok, Judith vagyok és nagyon imádom az állatokat , virágokat,a szabadságot na - meg a kaktuszokat.Szeretném  ha ti is meg ismernétek kedvenceimet,és egy kis tájékoztatót úgy általában a kaktuszokról.

A kaktuszok mint ilyenek a pozsgás növények csoportjába tartoznak.Sok emberben egy egész életre szoló vonzalom , sőt szenvedély alakul ki amikor megpillantja az éppen virágzó színpompás növénnyeket.Sok kis testü kaktusz olyan hatalmas virágot hoz ,amely szinte telyesen eltakarja a testét .Más fajok meg különleges alakjukkal hívják fel magukra a figyelmet,száruk lehet  tövises, gömb karcsú oszlop,vagy hosszú levélszerü képzödmény.Számomra a legcsodálatosbb dolog amikor megfgyelhetem egy magbólfejlödő növényke fejlődését.A kaktuszok viszonylag egyszerüen szaporíthatók magról vagy vegetativ uton.

 

Most pedig barangoljunk egy egy kicsit felfedezésük történetével. Nem is gondolná a ember hogy a köz hiedelemmel ellentétben a kaktuszok nemcsak a sivatag lakói.Nagyon változatos az előfordulási helyük ,megtalálhatók az Alpok hóval borított hegyoldalain,a száraz Colorádo fennsíkon, vagy az Amazonás folyó menti őserdőkben.Többségük nagyon kedvezőtlen élet feltétel között él,de éppen ebben rejlik sikerük titka is .a kaktuszok eredetileg csak őshazájukban az amerikai kontinensen éltek a többi pozsgás növények Észak Európától egészen a Kelet Afrikáig elterjedtek.Kolumbusz Kristóf volt az első aki a kaktuszt Európába hozta és Erzsébet spanyol králynénak ajándékozta. A kaktuszokat már az ókori civilizációk is jól ismerték és nagyon kedvelték,csak a kiváltságosok cserepeiben pompázott egy egy példány itt Európában is.Már az inkák is  jól ismerték a hagyomány szerint a kaktuszokat a legendájuk is meg őrzi ezt ,egy azték főpap álmában azt látta hogy meg jelent számára a Napisten és azt tanácsolta hogy azon a helyen építsék fel városukat ahol ülni fog egy sas a kaktusz tetején. Igy is lett és 1325,ben felépült a város , ma a  helyén Mexico city áll és a zsászlóján ma is szrepel a kaktuszon pihenő sas.

 

A kaktuszok azonban nemcsak szépek hem hasznosak is.A füge kaktusz gyümőlcsét lekvárnak hazsnálják,az aloe természetes nedvét szépítőszerek és egyéb betegségekre is használják. Sokféle kaktusszal még ma is halásznak a mexikói indiánok.

Most pedig be mutatom a kedvenc kaktuszomat és társait emelyet a mellékelt képeken láthattok.A legszebb kaktuszom az Echunopsis caloclora,amely oszlopos száru növény Amerikából származik, gazdagon nyíló tőlcsér virágzata van, és csak egyetlen éjszakára nyílik ki.Nagyon szeretem  mindig le is szoktam fényképezni,még van az Espota lanata vagy selyem kaktusz és mamilláriák meg ősz apó kaktusz.Ezek mellett még rengeteg kaktuszom van de csak ezeket akartam nektek meg mutatni.Hello sziasztok.

 

                           

 

 

E-mail címem     ulkei_judith@yahoo.com