E század közepétől a sikeres ember nem lehet kövér

 

A

 melengető napfény lecsalogatja rólunk a télikabátot, amelyet boldogan akasztunk szegre, bár így láthatóvá válik, amit eddig eltakart. Ilyenkor azonnal kiválasztjuk ismerőseink kínálatából a legdrasztikusabb fogyókúrát. A fogyókúrázók 95 százaléka „visszaeső”- vagyis egyre gömbölyűbb. A nők 62 százaléka, a férfiak 58 százaléka küszködik súlyproblémával. Mi lehet az oka a sok sikertelen fogyókúrának, diétázásnak?

 

A kövérségtől való félelem csupán az utóbbi évtizedek terméke. Korábban a kövérséghez a hatalom, a gazdagság és az erő társult, ma a csúnyaság, a sikertelenség, az akaratgyengeség. A nők esetében a széles csípő a gömbölyded formák a szexuális vonzerőt, a termékenységet testesítették meg. Mára viszont nagyot fordult a világ. A szexualitás már nem függ szorosan össze a fajfenntartással. Az evés, jutalmazássá és büntetéssé lett. A jó dolgok szinte mind fölös energiát tartalmaznak. Fogyni pedig csak úgy lehet, ha kevesebb energiát juttatunk a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk a munkához, a létezéshez.

Túl keveset mozgunk, - ez meghatározó tényezője a fölös kilók megjelenésének. Egy mai nő tíz év alatt ötvenszer próbál fogyókúrával megszabadulni súlyfeleslegétől, de elvétve változtat életmódján. A drasztikus diéta során felborul a normális testi egyensúly, és amikor a fogyni vágyó abbahagyja diétáját, visszaszedi a leadott kilókat – sőt még többet is.

A táplálkozási szokások megváltozásában rejlik a fogyásnak egyik módja. A télen felszedett kilókat inkább „koptatással” kell eltüntetni, amely célirányos mozgást, és kiegyensúlyozott táplálkozást jelent.

FOGADD EL, SZERESD ÖNMAGAD.!

A nők 65 százaléka a súlyától függetlenül is elégedetlen külsejével, nem szereti testét. A testünkkel való elégedetlenség önértékelés – csökkenéshez, szorongáshoz vezet, szexuális zavarokkal jár. A gyerekkortól tartó kövérség ezeket jellemzően kiváltja, mivel a környezete a kövér embert leértékeli. Ahhoz hogy a fogyás eredményes legyen, optimistának kell lennünk, fel kell lázadni a kövérséghez társuló negatív előítéletek ellen, meg kell keresni a külsőn azokat a szép részeket, melyekkel elégedettek lehetünk. Hogyan szerethetne, értékelhetne bennünket valaki más, ha magunk nem tesszü?

 

OBJEKTÍV MÉRÉSI FORMÁK !

A legismertebb a BROCA- képlet: a centiméterben mért testmagasság mínusz száz- ez az érték fejezi ki az átlagtestsúlyt. Ebből levonva 10 százalékot megkapjuk az ideális súlyunkat, mely még mindig jócskán meghaladja a médiák által mutatott ideált. Egy 160 centiméter magas nő átlagos testsúlya, tehát 60 kilogramm. Egészségi szempontból viszont jobb az ideális testsúlyt elérni, vagyis az 54 kilót. Elhízás akkor kezdődik, ha a testsúly 10 százalékkal meghaladja az átlagot: a példa szerint, ez 65-66 kilogramm.

 

A derék – csípő arány számításával ellenőrizhetjük, hogy hová is hízunk a leginkább: itt a derékbőséget kell osztani a csípőbőséggel.

Az alma típusú elhízás jellemzője a has és a törzs megvastagodása. Ebben az állapotban gyakrabban lép fel szív – és érrendszeri betegség, valamint cukorbetegség. Ez a kövérség könnyebben leadható, mint a csípőn és combon lerakódó felesleg, mely a körte típusuakat jellemzi.

Ha igazán eredményes fogyásra vágyunk, inkább forduljunk szakemberhez, aki testre szabott diétával segít a kívánt testsúly elérésében. Semmi esetben se nyúljunk fogyókúrás gyógyszerekhez, mert azok csak reklámfogások, és ártalmasak egészségünkre. A fogyókúra ideje alatt mindig tartsuk szem előtt, azt, hogy minél egészségesebb fogyókúrával érjük el a kívánt, és tartós eredményt, úgy hogy egészségesek maradjunk, mert az mindennél fontosabb.