Gyilkostó szépségei

 

E tó helyén gyönyörü havasi mező terült el, itt találkozott a Likas-patak és a déli iránybol lezuduló Gyilkos-patak. A patak mellett gyönyörű fenyvesek nöttek fel, szép havasi virágok tarkázták a mező illatos füveit. Déli háttérben a Nagyhagymás hegység sötétül, nyugatra Likas-patak sziklaszálakkal szegélyezett völgye, háttérben Lóhavas, Vereskö és a Likas terül el.

 

 

Ezen gönyörü havasok között helyezkedik el a 700 méternél is hosszabb, északrol délre nyúló tó A természeti csapások hatására az 1837-esévben, becsuszott két hegy oldal , sziklagátat képezve elzárta a völgyet, mely több éveken át a két patak odahordandó kristály csepjeiböl, jött létre a Gyilkostó.

 A tóból még most is kimeredeznek a tó fölé emelkedő fenyőfák hegyei, melyek merőül is szolgálnak. A tó mellett lévő hegységben mészkő sziklatornyok emelkednek, melyek simmák, hófehérek mint a márvány. De nemcsak szép hanem hasznos is ez a tó, mert vízében óriás pisztrangok élnek. Kellemes üdülőhely, gyönyörü látvány, természetbarát környezet. Ki teheti nézze meg, nem fog csalódni.

 

 

kovacs_attila2002@yohoo.com