Hogyan tanítsunk a gyerekeknek idegen nyelvet?

 

papp_gyongyi@yahoo.com

 

 

A kisgyermeknek idegen nyelvet már négy éves kortól taníthatunk, amikor beszél, a tárgyakat ismeri, gondolatit mondatok formájában ki tudja fejezni. Ebben a korban még nem szükséges szakképzett pedagógus segítségét kérjük, elegendő ha a szülő, aki alapfokú vagy középfokú idegen nyelv tudással rendelkezik, foglalkozik vele.

Hogyan is kezdjük el az angol nyelv tanulását? Semmiképpen ne próbáljuk meg a gyerekünket kényszeríteni vagy iskolai szinten tanítani. Négy, öt-éves korban a gyerek játszva tanul, játszunk vele. Csak azt tanítsuk meg angolul, amit már magyarul is tud. Kezdjük kedvenc játékainak angol neveivel, majd lassan a közvetlen környezetét alkotó tárgyak neveivel. A kört lassan szélesítjük, ne terheljük a gyereket. Természetesen, nem elegendő ha csak szavakat tanítunk, rövid, egyszerű mondatokkal szinte észrevétlenül megtanul a gyerek kommunikálni. Legnagyobb hangsúlyt a helyes kiejtésre kell fektetni, ugyanis a gyerek, amit ebben a korban tanul meg, rögzíti, később nagyon nehéz lesz kijavítani a hibásan, helytelenül megtanult szavakat. Miután a gyerekünkkel már szokássá vált az angolul való játszás, megpróbálhatjuk kedvenc meséit angolul elmondani neki. Ne olvassunk fel még olyan meséket, amiket nem ismer, hogy ne ijesszük el az idegen szöveggel.

Próbálkozhatunk rövid angol mondókák, énekek tanulásával is. Még egyszer hangsúlyozom, hogy fontos, hogy a gyerek anyanyelvével párhuzamosan tanulja az idegen nyelvet. Egy idő után arra leszünk figyelmesek, hogy a kisgyerek fogja igényelni, hogy többet tudjon, kérdez, magyarázatot vár, törekedjünk arra, hogy életkorának megfelelő válaszokat adjunk, ne magyarázzuk túl a dolgokat. Nyelvtanulásánál, természetesen kihasználhatjuk a TV adta lehetőségeket is, de ne váljon a gyerekünk TV függővé. Kiválaszthatunk egy-két angol nyelvű rajzfilmet amit a gyerek rendszeresen követ, de a TV ne helyettesítse a kommunikációt, egészítse ki azt.