2. SCURT ISTORIC DESPRE CLUBUL STEAUA

 

2. Din 1947, anul înfințării sale, și până în prezent, FC Steaua a adunat cele mai multe trofee (22 de titluri de campioană, 20 de Cupe ale României și 4 Supercupe) din întreaga panoplie a echipelor românești de fotbal. Mai mult, pe plan internațional, Steaua a câștigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni, fiind la vremea respecrivă prima echipă din Europa de Est care obținuse aceea răsunătoare izbândă.

 

Dintre toți jucătorii care au fost legitimați, de-a lungul anilor, la Steaua, cei mai adorați pe stadione au fost, de regulă, aceia care au fost răspunzători cu golul.În rare situații, idolii suporterului stelist au fost aleși dintre marii portari ai echipei noastre (Toma, Voinescu, Iordache sau Duckadam), dintre cei mai eleganți și siguri fundași (Zavoda, Hălmăgeanu, Sameș, Szathmari, Iovan sau Belodedici), ori dintre cei mai rafinați jongleri cu balonul de la mijlocul terenului (Onisie, Bone, S. Avram, Iordănescu, Dumitru sau Majearu).

Atacanții, acești „cai pursânge” ai clasamentelor, au avut și la Steaua locul și rolul lor bine stabilit în realizările de peste ani ale multiplei campioane a României.

Se spune că marii jucători au făcut marile echipe și invers. De-a lungul existenței sale, Steaua – cel mai iubit club de fotbal din România – a avut în componența sa jucători reprezentativi, nume cu care fotbalul românesc s-a mândrit pe plan internațional, atât la nivelul echipelor de club, cât și în ceea ce priveșe aportul fiecăruia dintre purtătorii tricoului roș-albastru la  succesele selecționatei tricolore.

Din vara anului 1947, atunci când nou-formata echipă a Armatei fusese admisă în Divizia A în locul retrogradatei Carmen, un număr de 427 de fotbaliști au îmbrăcat tricoul Stelei, cei mai reprezentativi dintr ei făcând carieră la această echipă, astfel încât numele lor a ajuns să se confunde cu numele, stema, ambițiile și realizările clubului.

Tradiția, performanțele și numele fotbaliștilor care au evoluat la Steaua au recomandat clubul nostru ca fiind principalul furnizor de jucători la echipa națională a României. Fie că aceștia au lansați din pepiniera proprie, cum ar fi Marcel Răducanu, Dan Petrscu sau Ilie Dumitrscu, fie că au fost transferați ca mari talente și viitoare promisiuni, cu toții au reușit ca – și datorită Stelei – să devină nume în fotbalul internațional. Dacă numele vedetelor României anilor 1950 și 1960 (frații Zavoda, Gh. Constantin, Bone, Petschovschi, Onisie, Koszka și alții) nu prea răzbăteau peste hotare din pricina rigidității sistemului politic, cele ale altor fotbaliști mari ai României (printre care și steliștii Iordănescu, Dumitru, Duckadam, Pițurcă, Bölöni, Hagi, Iovan, Lăcătuș, Belodedici, Ad. Ilie sau Roșu) au făcut înconjurul lumii prin intermediul agențiilor de presă și a televiziunii. Toți aceștia au ajuns vedete, mai cu seamă, după ce au îmbrăcat tricoul naționalei României.