A fák, mint élőlények

 

Nincsenek a Földön nagyobb és impozánsabb élőlények, mint a külön féle fák, amelyek valamikor a szárazföld jó részét benépesítették. Mint a füvek és a bokrok, a legnagyobb fák is kevéske túlélési eséllyel induló apró magonccoként kezdik életüket. Ám de megfelelő termőhelyen növekednek, a Föld felszínén található valamennyi virágos növénynél nagyobbra nőnek.

Mindezt főleg három biológiai adottságnak köszönhetik, amelyek így együtt csakis a fáknál található meg, hogy magasra nőnek, rendkívül erős sokszor nagyon vastag törzset alakítanak ki, és minden élőlénynél tovább élnek. Hogy a fák hosszú fejlődéstörténetük alatt a Földön ennyire elterjednek, ahhoz: e három adottság vallóban eredményesen járult hozzá. Vannak fák, amelyek rendkívül magasra nőnek. Mások kissebek kecsesebbek, sőt törpe növésűek számos ilyen disz és kerti fát ismerünk! Sok fa eléri a 30-50m magasságot más fajoknál, e számok többnyire csak az átlagos magasságot jelentik és nem a felső határt. A Kaliforniában honos tengerparti mamutfenyő több mint 100m magasak.

Az eddig megmért fák között az abszolút rekordot egy (ma már kipusztult) óriás tengerparti mamutfenyő tartja, amely 135m magas volt túlszárnyalt minden növényt és állatot. Egy-egy fa minden zöld levél, legyen az akár tűlevél, akár lapos loblevél antennaként szolgál, amely a napfény felé irányul, hogy annak egy részét felfogja és begyűjtse. Ezt a sugárzó energiát használja fel a levél, hogy bonyolult biokémiai folyamat végeredményeként szervetlen anyagból, a szén-dioxidból és a vízből nagy molekulájú, energiagazdag szerves vegyületeket hozzon létre.      

daniel_lorant@yahoo.com