Európai Vörösfenyő (Larix deciuda)

1. Jellemzői: Lombhullató tűlevelű fa körülbelül 40m magas, koronája karcsú, kúp alakú, ágai szabályosan és sűrűn helyezkednek el. A régebbi ágak csüngnek, s csak a végük emelkedik felfelé, a törzs közepén levők többnyire elállnak, s csak a korona felső részén igyekeznek ferdén felfelé.

A kéreg először sima, szürkésbarna zöldes barna, később inkább rózsaszínű-barnás, s hámló felülete mélyen repedezett. A hajtások szalma színűek, kopaszok és csak helyenként barázdáltak. A tűlevelek lágyak 2-3cm hosszúak, a törpehajtásokon 20-40es csomókban, míg a hosszú hajtásokon magánosan de igen sűrűn állnak. A tűlevél tompa vagy csak kisé hegyes üde zöld, fonákján két világosabb csíkkal.

A termő toboz virágzat kárminvörös, a porzós virágzat apró 1cm, sárga. A tobozok sötétbarnák kb. 3*2cm nagyok kúpos tojásdad alakúak kerekdedek, lazán simulnak egymásra lupéval látható finom csíkos mintázatuk

 

2. Élőhelye: erdőalkotó fa hegyvidékeken havasokban üde, nem vizenyős, lúgos talajokon. Nagyon fényigényes.

3. Elterjedése: Őshonos az Alpokban és a Kárpátokban egy változata a Szudéták keleti részén: másik változata lengyel Tátrától Varsóig az erdészek sokfelé telepítik értékes fájáért így Magyarországon is jól ismert fenyő. A Vend-vidéken talán őshonos.

4. Virágzás: március-április.

5. Egyebek: Az egyetlen európai fenyő, amely ősszel lehullatja tűleveleit. De előbb aranyszínűre sárgul a sötétlő luc fenyvesek kontrasztjaként. Nagyvárosokban a vörös fenyvesek rosszul fejlődnek, mert a füstgázokat nem képesek elviselni.